Jak vykuchat rybu
krok za krokem
Kuchání ryby připadá v úvahu, pokud rybu chytíte
sami, dostanete od rybáře, koupíte na trhu u moře nebo - což je asi
nejpravděpodobnější, když si ji koupíte na vánoce přímo z kádě.
Takže začneme zabitím kapra. Uchopíme ho za hlavu do mokré utěrky, položíme
hřbetem nahoru na prkénko a omráčíme ho dřevěnou paličkou na maso, případně,
pokud ji nemáme, kapra praštíme pořádně do hlavy rukojetí nože. Pak mu ihned
ostrým nožem přeřízneme páteř za hlavou. Teď k vlastnímu kuchání ryby. Není to
nic těžkého.
Co budeme potřebovat:
1. Ostrý nůž
2. Tupý nůž na sedření šupin
3. Místo, kde může vzniknout nepořádek
4. Igelitku na odpad.
Krok 1: Vhodné místo k čištění ryby.
Místo si vyberte pečlivě. Nečistěte ryby ve vaně. Dobré je, když si
pracovní místo překryjete igelitem a ten nakonec jenom stočíte a vyhodíte.
Krok 2: Příprava ryby.
Rybu omyjte studenou vodou, abyste ji zbavili slizu. Odstraňte ostrým nožem
hrudní ploutve (poznáte je podle toho, že jsou párové).
Krok 3: Seškrábání šupin.
Pokud je to třeba, zbavte rybu šupin. Někteří druhy kaprů jsou bez šupin Zda je
potřeba dávat šupiny pryč, zjistíte tak, že tupým nožem a jeho hranou přejedete
od ocasu k hlavě. Pokud se od kůže začnou oddělovat velké silné šupiny, pak je
potřeba pokračovat v seškrabování. Odírejte tedy tupým nožem kůži od ocasu k
hlavě, dokud rybu nezbavíte všech šupin. Pak ji znovu omyjte studenou vodou, aby
jste odstranili poslední zbytky ulpívajících šupin.
Krok 4: Vnitřnosti
Teď rybu vykuchejte. Špičkou ostrého nože ji nařízněte od řitního otvoru směrem
k hlavě. Nepronikejte nožem moc hluboko, abyste neprotrhli žlučník, který mají
ryby hned pod kůží. Když je ryba otevřená, objeďte vnitřnosti prsty a uvolněte
je od brišních stěn. Opatrně vnitřnosti vytáhněte. Rozevřete rybu asi jako
knihu, vyčistěte tělní dutinu od všech zbytků a vypláchněte.
Krok 5: Hlava a ocas.
Ostrým nožem odřízněte hlavu za žábrami. Ocas oddělte kousek za místem, kde
přechází v trup ryby.
Krok 6: Porcování ryby.
Tohle děláme u dostatečně velkých ryb nebo u takových, kde se dají snadno
odstranit kosti. U některých ryb stačí prostě vytáhnout páteř a žebra odstraníme
i s ní. U jiných ryb musíme ostrým nožem odříznout jednotlivá žebra u páteře,
zajet těsně pod ně a oddělit je od masa. Na tuto práci používáme nůž s dlouhou,
úzkou, pružnou čepelí.
Otevřete rybu jako knihu a odřezávejte plátky (filé) z jejich boků přímo pod
hřbetní ploutví.
Zdroj: Co mají umět muži, John F. Hunt,
www.motto.cz .
Copyright © Vánoce 2015 - vánoční cukroví - vánoční příloha časopisu Přítelkyně.cz
Všechna práva vyhrazena.